На 17.06.2021 г. от 17.00.ч., в  Музея за нова история

...
На 17.06.2021 г. от 17.00.ч., в  Музея за нова история
Коментари Харесай

Предстои изложбата Варна – перлата на Черно море. На плаж преди 100 години

 На 17.06.2021 година от 17.00.ч., в  Музея за нова история на Варна, ще се открие галерия " Варна – перлата на Черно море, оповестиха от пресслужбата на институцията. На плаж преди 100 години “ по случай обяването на Варна за курортен град преди век. Посетителите ще могат да видят експонати от фондовете на отдели “Нова история " и “Най-нова история " при  РИМ-Варна, като част от тях ще бъдат показани за първи път. Експозицията наблюдава развиването на Варна като морски курорт от началото на предишния век до 80 –те години.

Като летовище Варна се посещава още от края на XIX век, когато са издигнати първите бани от дърво на стоманени релси в морето (1879 г.) Изграждането на Варна като съвременен европейски курорт стартира при ръководството на кмета Михаил Колони (1881 – 1885 година и 1890 – 1893г.). Негова е концепцията града да се трансформира в лятна столица на България.

На 10.06.1921 година с решение на Министерския съвет, Варна е провъзгласена за първи български морски курортен град.  През 1926 година се построяват нови морски бани, които съществуват и в този момент. Изграден е железобетонен мост във вътрешността в морето, с триетажна кула за скокове /по-късно се надстрояват още два етажа/. През 1928 година се откриват северните и южните морски бани с общи съблекални, както и водната пързалка. Варна се трансформира освен в " царицата на българското Черноморие “, само че и в най - влиятелния и съвременен морски курорт в България.

От 1926 до 1939 година Варна се развива като единствения интернационален курорт в страната. Рекламни брошури и проспекти на разнообразни езици разпространяват курорта и морелечението.

Постепенно през 20-те и 30-те години на ХХ век за градските поданици отиването на курорт по европейски фасон се трансформира в нужда. Наред с съответната практическа изгода – лекуването, курортите са и места за забавление, отмора и проява на материални благоприятни условия и обществено състояние. В българската и задгранична преса за Варна - " перлата на Черно море “ написа, че “по право могат да й конкурират доста малко градове, в които има съчетани по подобен чудноват метод античността с модерното “.

Изложбата показва рекламни материали и брошури, привличали тогавашните гости на курортна Варна, фотоси и пощенски картички, показващи образа на нашия град, бюлетини и документи, свързани с курортното дело, бански костюми и плажни аксесоари. Място в експозицията е отделено и на основаните край Варна курортни комплекси “Св. Св. Константин и Елена " (от 50-те до 90-те години на ХХ в. - “Дружба " ) и " Златни пясъци “, които имат огромно значение за развиването на туризма от средата на предишния век до през днешния ден.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР